Γράφει ο Δημήτρης Ζαχαράκης.
Πιστοποιημένος Βοηθός Κτηνιάτρου Ζώων συντροφιάς με ειδίκευση στη Διατροφή και Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς.
Ιδρυτής των “Chefs 4 Pets” | www.c4p.gr
Δικές μου σκέψεις με πλάγια γράμματα δίπλα στο “σχόλιο c4p"
Χρόνος ανάγνωσης 08 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα
Προοίμιο
Τα κατοικίδια είναι σε πολλές πλέον περιπτώσεις ισότιμα μέλη της οικογένειας. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διακοπές ξεκινάνε από τα κατοικίδια. Δεν είναι επίσης τυχαίο που τα περισσότερα καταλύματα είναι πλέον petfriendly, με κάποια από αυτά να προσφέρουν παροχές και για τους πιστούς μας φίλους. Για να απολαύσουμε όμως τις διακοπές μας, τόσο εμείς όσο και οι τετράποδοι φίλοι μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα προσεγγίσουμε μια σειρά από θέματα. Για παράδειγμα από το πως να προετοιμάσουμε το κατοικίδιό μας για το ταξίδι, μέχρι κάποια νομοθετικά ζητήματα. Παρακάτω μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές για ανέμελες διακοπές με το κατοικίδιό σου.
Ταξιδεύοντας με το κατοικίδιό σου
Χρήσιμες συμβουλές για ανέμελες διακοπές με το κατοικίδιό σου, από τους Chefs 4 Pets!
Γενικές πληροφορίες
-
Ένα ταξίδι με το κατοικίδιό σου, είναι η καλύτερη λύση; Αν δεν είσαι σίγουρος, τότε θα πρέπει να βρεις έναν/μια αξιόπιστη pet-sitter ή ένα πανδοχείο ζώων και να μεριμνήσεις για τα παρακάτω:
- Τα απαραίτητα εφόδια για τις ημέρες που θα λείπεις.
- Ξεκάθαρες οδηγίες φύλαξης που περιλαμβάνουν την καθημερινή ρουτίνα, το προφίλ του σκύλου ή της γάτας, τι να προσέξει ο προσωρινός κηδεμόνας, που να εστιάσει και οδηγίες για την λήψη της φαρμακευτικής του αγωγής (εφόσον υπάρχει).
- Στοιχεία επικοινωνίας κτηνιάτρου.
- Χρήματα για την κάλυψη αναπάντεχων αναγκών.
- Τα κατοικίδια ζώα ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα με ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας (οπωσδήποτε πρέπει να έχει γίνει εμβολιασμός κατά της λύσσας), μικροτσίπ και κονκάρδα με τα στοιχεία επικοινωνίας. Επιπλέον για τα ταξίδια εκτός Ελλάδας και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχεις έγκυρο διαβατήριο κατοικίδιων και να επικοινωνήσεις με την πρεσβεία της χώρας προορισμού καθώς και με τις πρεσβείες των χωρών διέλευσης.
- Νεογέννητα μέχρι περίπου τους 3 ½ μήνες δεν μπορούν να ταξιδέψουν καθώς δεν έχουν κάνει ακόμα τα απαραίτητα εμβόλια.
- Μην αφήσεις το κατοικίδιο ποτέ μόνο του στο αυτοκίνητο κατά την διάρκεια του ταξιδιού ή σε κάποια βόλτα όταν φτάσεις στον προορισμό σου. Το αυξημένο άγχος από το αίσθημα της εγκατάλειψης σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία εντός του αυτοκινήτου, ακόμα και τον χειμώνα όταν υπάρχει αυξημένη ηλιοφάνεια, είναι παράγοντες που μπορεί να αποβούν μοιραίοι.
Προετοιμασία
- Ενημέρωσε το κατάλυμα για τα χαρακτηριστικά του κατοικίδιού σου. Ίσως να υπάρχουν περιορισμοί στο βάρος ή στο μέγεθος ή επιπλέον χρεώσεις.
- Ρώτησε το κατάλυμα για την παρουσία άλλων ζώων την περίοδο που θα είσαι κι εσύ εκεί.
- Προετοίμασε το κατοικίδιο για το ταξίδι. Ιδιαίτερα πριν το πρώτο ταξίδι, θα πρέπει να έχεις κάνει κάποιες μετακινήσεις που θα αναπαριστούν το πραγματικό ταξίδι. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να ταξιδέψει σε κλουβί, θα πρέπει να συνηθίσει σιγά – σιγά να μπαινοβγαίνει σε αυτό και σταδιακά να μένει παραπάνω χρόνο. Αντίστοιχα θα πρέπει να συνηθίσει να φοράει φίμωτρο, ξεκινώντας σταδιακά από μικρές βόλτες ή παιχνίδια στο πάρκο. Επίσης, θα πρέπει να συνηθίσει τόσο την μεταφορά με το αυτοκίνητο όσο και τον περιορισμό ή το “δέσιμο” στα καθίσματα.
- Φρόντισε να ενημερωθείς για τα πλησιέστερα κτηνιατρεία της περιοχής, στοιχεία επικοινωνίας, ώρες και ημέρες λειτουργίας. Δεν βοηθάει να ψάχνεις κτηνίατρο την στιγμή που θα τον χρειαστείς.
- Ενημέρωσε το βιβλιάριο υγείας του (εμβόλια & αποπαρασίτωση), τοποθέτησε μικροτσίπ και κονκάρδα με τα ενημερωμένα στοιχεία του κηδεμόνα – συνοδού του στο ταξίδι. Προληπτικά μπορείς να κάνεις μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σου για έλεγχο τόσο της υγείας του όσο και των εγγράφων.
- Οι επιλογές της ηρεμιστικής αγωγής ή της ύπνωσης θα πρέπει να συζητηθούν με τον κτηνίατρό σου (πχ. μεγάλο αεροπορικό ταξίδι στον χώρο αποσκευών). Σε περίπτωση που ο κτηνίατρος προτείνει κάτι από τα δύο, θα πρέπει να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες του. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσεις την αεροπορική σου εταιρία.
Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι
- Βαλίτσα κατοικίδιου: τροφή, πιάτο φαγητού & νερού, λουρί, κολάρο για τσιμπούρια, βιβλιάριο υγείας, φίμωτρο (υποχρεωτικό στο πλοίο), πετσέτα, άμμος & παιχνίδια.
- Φαρμακείο: φάρμακα σε περίπτωση που ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, γάζες, αντισηπτικό, αιμοστατικό σε σπρέι και αντικουνουπικό.
- Το κλουβί του.
- Φρέσκο νερό για τον δρόμο.
- Καλό είναι να μεσολαβούν αρκετές ώρες από το τελευταίο γεύμα, ειδικά όταν υπάρχει ο φόβος να ζαλιστεί.
- Αν το κατοικίδιό σου ζαλίζεται στο αυτοκίνητο είναι πολύ πιθανό να ζαλιστεί και στο καράβι. Επικοινώνησε με τον κτηνίατρό σου για την κατάλληλη αγωγή.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
-
Με αυτοκίνητο ή φορτηγό αυτοκίνητο:
- Ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κλουβί ή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν του επιτρέπει την είσοδο στην καμπίνα των επιβατών. Εναλλακτικά μπορεί να είναι ασφαλισμένος στις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.
- Αν ο σκύλος είναι στην καρότσα, υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος μέσα σε κλουβί.
- Προγραμμάτισε συχνές στάσεις, κάθε 2 με 3 ώρες, για να μπορέσει το κατοικίδιό σου να πάει τουαλέτα ή να ξεπιαστεί.
- Δεν πρέπει να επιτρέπεις στο κατοικίδιό σου να ταξιδεύει με το κεφάλι έξω από το παράθυρο. Εκτός από τους προφανείς λόγους ασφαλείας, για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, η σκόνη ή τα φερτά υλικά μπορεί να το τραυματίσουν.
- Τα κατοικίδια δεν πρέπει να ταξιδεύουν πάνω στα πόδια του οδηγού ή κοντά στα πετάλια. Τα μικρά ζώα θα πρέπει να είναι σε κλουβιά καλά στερεωμένα στις ζώνες των καθισμάτων. Αντίστοιχα και τα μεγαλύτερα ζώα θα πρέπει να είναι σωστά ασφαλισμένα στις ζώνες των καθισμάτων.
- Οι γάτες πρέπει να είναι πάντα σε κλουβί.
-
Ακτοπλοϊκώς:
- Επικοινώνησε με την ακτοπλοϊκή εταιρία για να ενημερωθείς με το τι ισχύει για την μεταφορά κατοικίδιων ζώων στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (κλουβιά), σε pet friendly καμπίνες ή στο κατάστρωμα. Θυμήσου πως υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στα κλουβιά και στις καμπίνες, οπότε φρόντισε να κλείσεις θέση εγκαίρως.
- Αφιέρωσε χρόνο για μια μεγάλη βόλτα πριν την επιβίβαση και μετά την αποβίβαση.
- Επιβιβάσου όσο πιο αργά γίνεται.
- Ιδιαίτερη προσοχή στην ράμπα, κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, αν υπάρχει η δυνατότητα πάρε το κατοικίδιο στην αγκαλιά σου.
- Ίσως να χρειαστεί αντιηλιακή προστασία σε περίπτωση παραμονής στο κατάστρωμα. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου.
- Προσοχή σε σημεία του καταστρώματος με νερό όπου μπορεί να γλιστρήσει και να τραυματιστεί ή σε σημεία με υψηλή θερμοκρασία από την έκθεση στον ήλιο που μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα.
- Το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι πάντα με λουρί (και υποχρεωτικά με φίμωτρο) ή σε κλουβί.
- Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να ανέβει ή να κατέβει εσωτερικές ή και εξωτερικές σκάλες σε ασφυκτικές συνθήκες με πάρα πολλούς ταξιδιώτες.
- Πάνες και κλουβί με άμμο για την τουαλέτα τους.
- Φρέσκο νερό και λιχουδιές για να τους αποσπάσουν την προσοχή και να μετριάσουν την πείνα τους.
- Με ΚΤΕΛ: Επικοινώνησε με τα ΚΤΕΛ, ίσως να υπάρχει περιορισμός στα δρομολόγια που δέχονται κατοικίδια ζώα, όπως και στον αριθμό των θέσεων, κυρίως λόγω του περιορισμένου χώρου στον χώρο αποσκευών.
- Με ταχύπλοο σκάφος: θα πρέπει να φοράει σωσίβιο, ακόμα και αν ξέρει να κολυμπάει. Ίσως χρειαστεί να μείνει στο νερό για ώρες, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ή ακόμα και να τραυματιστεί πέφτοντας στο νερό. Ανάλογα το σκάφος, την ταχύτητα και τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να χρειαστεί να είναι σε σταθερό κλουβί ή ασφαλισμένο σε κάποιο κάθισμα.
-
Αεροπορικώς:
- Συμβουλέψου την αεροπορική σου εταιρία για πληροφορίες, καθώς επίσης και τι ισχύει με τους σκύλους συνοδούς ή ποιο είναι το μέγιστο βάρος μέχρι το οποίο ένα κατοικίδιο μπορεί να ταξιδέψει στην καμπίνα των επιβατών. Υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των κατοικίδιων που μπορούν να σε συνοδέψουν ή επιπλέον έγγραφα αν τα κατοικίδια δεν ταξιδεύουν με τον ιδιοκτήτη. Ενημερώσου για όλες τις πιθανές λεπτομέρειες που αφορούν την δική σου περίπτωση και εστίασε στο γεγονός πως οι κανονισμοί και οι διαδικασίες για τη μεταφορά κατοικίδιων στην καμπίνα επιβατών ή στους χώρους αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους, ποικίλουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και τον προορισμό.
- Προσπάθησε να ταξιδέψεις με απευθείας πτήση.
- Αν είναι δυνατό απέφυγε τις ημέρες και ώρες αιχμής.
- Αν ο καιρός είναι ζεστός, προτίμησε πρωινές ή απογευματινές πτήσεις.
- Αν οι καιρός είναι κρύος, προτίμησε μεσημεριανές πτήσεις.
- Επιβεβαίωσε με την αεροπορική εταιρία τα στοιχεία της πτήσης σου καθώς και τα έγγραφα που ζητάει η αεροπορική εταιρία ξανά 24 ώρες πριν την πτήση.
- Την ημέρα της πτήσης πήγαινε στο αεροδρόμιο νωρίς για να έχεις χρόνο να παίξεις με το κατοικίδιό σου και να το ηρεμήσεις.
- Αν πάρεις το κατοικίδιο μαζί σου στην καμπίνα, κάνε check in όσο πιο αργά γίνεται για να μειώσεις τον χρόνο που θα περιμένει στο terminal.
- Να έχεις το κατοικίδιό σου στο κλουβί του και να το βγάλεις το συντομότερο δυνατό, μόλις φτάσεις στον προορισμό σου.
- Σε περίπτωση που το κατοικίδιο ταξιδέψει στον χώρο αποσκευών και ανάλογα με την εταιρία και την χώρα / ήπειρο που πετάς, ίσως να χρειαστείς βεβαίωση από τον κτηνίατρό σου αναφορικά με τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της μεταφοράς.
- Αντίστοιχα κάποιες αεροπορικές εταιρίες ίσως να μην δεχτούν το κατοικίδιό σου αν υπάρχει η πιθανότητα να εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.
-
Αν το κατοικίδιό σου χωράει σε κλουβί και μπορείς να το πάρεις στην καμπίνα, θα πρέπει να διασφαλίσεις πως το κλουβί έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και επιπλέον:
- Θα πρέπει να ευρύχωρο ώστε να μπορεί το ζωάκι να σταθεί όρθιο χωρίς να ακουμπάει στο πάνω μέρος, να γυρίσει και να ξαπλώσει.
- Να είναι καλής ποιότητας, με δυνατές χειρολαβές.
- Να αερίζεται σωστά.
- Να είναι αδιάβροχο με αρκετό απορροφητικό υλικό στο κάτω μέρος του.
- Να έχει τις κατάλληλες σημάνσεις εξωτερικά (στοιχεία ιδιοκτήτη, στοιχεία επικοινωνίας, σήμανση ότι περιέχει ζωντανό ζώο, βέλη που να δείχνουν την σωστή του τοποθέτηση).
- Προσοχή αν ο σκύλος ανήκει σε μια βραχυκεφαλική φυλή (short-nosed dogs) ίσως θα πρέπει να αποφύγεις το αεροπορικό ταξίδι. Αν πρέπει να το κάνεις, επικοινώνησε οπωσδήποτε με τον κτηνίατρό σου. Ο κίνδυνος αυτές οι φυλές να χάσουν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της πτήσης είναι στατιστικά πολύ μεγαλύτερος. Το 50% από τους 122 θανάτους σκυλιών κατά την διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών την περίοδο 2005 – 2010 στην Αμερική, αφορούσε βραχυκεφαλικές φυλές. Την ίδια περίοδο μετακινήθηκαν χιλιάδες σκυλιά, οπότε ο θάνατος των 122 στατιστικά είναι αρκετά μικρός, κάτι που κάνει τα αεροπορικά ταξίδια για κατοικίδια ασφαλή. Το ποσοστό όμως των συγκεκριμένων φυλών στα 122 που έχασαν την ζωή τους, είναι αρκετά ανησυχητικό και οφείλεται σε αναπνευστικά προβλήματα ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας.
Φτάσατε στον προορισμό σας
-
Στο δωμάτιο:
- Προσπάθησε να μην το αφήνεις μόνο του στο δωμάτιο για πολλή ώρα.
- Όταν το αφήνεις, πάντα να έχεις στην πόρτα το ταμπελάκι “do not disturb" και να ενημερώσεις την ρεσεψιόν πως υπάρχει κατοικίδιο ζώο στο δωμάτιο.
- Στο αυτοκίνητο: κοίτα τις “Γενικές πληροφορίες.”
-
Στην παραλία:
- Ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται στη σκιά και να έχει ένα μπολ με δροσερό νερό. Αν διαπιστώσεις ταχύπνοια, διάρροια, εμετό, λήθαργο, τρέμουλο ή κάποιο άλλο σύμπτωμα, μην τα αγνοήσεις. Απευθύνσου σε έναν κτηνίατρο. Καλό είναι να αποφεύγονται οι ώρες αιχμής (11:00 με 16:00) και λόγω της αυξημένης κίνησης αλλά και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
- Μην τον αφήνεις να περπατάει αρκετή ώρα πάνω στην καυτή άμμο για την αποφυγή εγκαυμάτων.
- Οι σκύλοι μπορούν να κολυμπούν μόνο σε παραλίες που δεν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλοι λουόμενοι. Μπορούν όμως να βρίσκονται στο χερσαίο τμήμα της οργανωμένης παραλίας, εφόσον αυτό δεν απαγορεύεται από ειδική σήμανση και να είναι πάντα δεμένοι με λουρί. Αμέσως μετά το κολύμπι ξέπλυνε τον σκύλο με καθαρό νερό, αποφεύγοντας τα αυτιά του.
Επιστροφή
Η επιστροφή είναι συνήθως το ακριβώς αντίθετο ταξίδι. Κατά συνέπεια ισχύουν ακριβώς τα ίδια που αναφέρονται παραπάνω.
Σημείωσε πως το κατοικίδιό σου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλάβει την ημέρα της επιστροφής και θα το καταβάλλει το άγχος της εγκατάλειψης. Είναι σύνηθες για παράδειγμα οι σκύλοι να προσπαθούν να επιβιβαστούν νωρίτερα στο αυτοκίνητο για να διασφαλίσουν πως δεν θα τους ξεχάσεις και οι γάτες αντίστοιχα να ψάχνουν ένα σημείο για να κρυφτούν και να νιώσουν ασφάλεια.
Μέσα στο άγχος σου να μαζέψεις τα πράγματα, να μην αφήσεις τίποτα πίσω και να φύγεις στην ώρα σου, θα πρέπει να βρείς και λίγο χρόνο για το κατοικίδιό σου. Λίγα λόγια, λίγα χάδια, για να νιώσει πως είναι μέλος της οικογένειας και δεν πρόκειται να μείνει πίσω.
Καλό ταξίδι και καλή επιστροφή.